Съхранението на петрол ще достигне максимума до месеци

Търговците прогнозират, че търсенето на петрол може да падне с най-бързите темпове

11:51 20.03.2020
Светът може да изчерпи капацитета за съхранение на петрол в рамките на месеци, тъй като пандемията от коронавирус срива търсенето едновременно с ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, пише FT.

Търговците прогнозират, че търсенето на петрол може да падне с най-бързите темпове, тъй като цели индустриализирани страни са блокирани, а големи градове като Лондон и Ню Йорк предприемат драстични мерки, за да се опитат да забавят разпространението на вируса.

За тези, които отдават под наем резервоари за съхранение или тези, които се запасяват с евтин петрол, с цел да го продадат с по-голяма печалба по-късно, това е подарък. Но е възможно капацитетът за съхранение на нефтената индустрия да бъде тестван както никога досега.

„Светът произвежда твърде много петрол“, казва изпълнителният директор на търговецът на петрол Gunvor Торбьорн Торнквист.

Търговци като Gunvor прогнозират, че заради коронавируса търсенето може да спадне с най-малко 5 млн. барела на ден през април - еквивалентът на 5% от глобалното търсене.

В същото време се очаква доставките от Саудитска Арабия да скочат с около една четвърт, а Русия и ОАЕ също увеличават производството си на фона на битката за пазарен дял, която отчасти се дължи на разногласията как да се отговори на кризата.

Много фирми вече прибегнаха до търсене на нови места за съхранение, за да запазят петрола, който достигна цена около 30 долара днес.

От Vopak, една от най-големите световни компании за производство на петролни резервоари, заявиха, че се наблюдава „увеличаване на броя на запитванията за съхранение на суров нефт и нефтопродукти в глобалната им мрежа“.

Vitol, най-големият независим търговец на петрол в света, заяви, че скоро търговците няма да имат друг избор, освен да започнат да съхраняват нефт в танкерите в морето - по-скъпият вариант.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | Русия | производство | търсене | търговци | ОАЕ | съхранение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини