В кризата „се роди“ и най-дългият пътнически полет

Страничен ефект от ситуацията е създаването на нов световен авиационен рекорд

В кризата „се роди“ и най-дългият пътнически полет

Снимка: Air Tahiti Nui

Авиационната индустрия е силно засегната от пандемията от коронавирус, която "приземи" полетите на повечето авиокомпании, след като редица държави обявиха карантина и забраниха достъпа на граждани от други страни.

Но един страничен ефект от ситуацията е създаването на нов световен авиационен рекорд. На 14 март френската авиокомпания Air Tahiti Nui осъществи най-дългия пътнически полет като разстояние, преминавайки 9 765 мили от Папеете в Таити, Френска Полинезия, до летище Шарл дьо Гол в Париж.

Този рекорд идва като пряка последица от предизвиканите от коронавируса ограничения за пътуване в САЩ, разказва CNN.

Маршрутът обикновено включва планирано спиране на международното летище в Лос Анджелис. Но когато самолетът спре в САЩ, всички пътници трябва да слязат и да минат проверки през митническите и граничните власти на САЩ, преди да им бъде позволено да продължат пътуването си до която и да е дестинация. Заради това изискване, полетът TN064 просто продължил, отпътувайки в 15:00 местно време от летището в Папеете и пристигайки в Париж в 6:30 ч. местно време на 15 март.

"Този полет беше изпълнен по изключение и в рамките на ограниченията, наложени от американските власти в условията на епидемия Covid-19", заяви говорител на Air Tahiti Nui в съобщение до CNN Travel.

Полетът, който е бил във въздуха малко под 16 часа, стана най-дългият търговски полет в света по отношение на изминатото разстояние. Той е осъществен със самолет Boeing 787-9.

Полетът изпревари предишния рекорд, държан от Singapore Airlines, който предлага редовни пътнически превози между Сингапур и летище Нюарк, Ню Йорк, на разстояние от 9 534 мили.

Австралийският превозвач Qantas постави различен рекорд за най-дълъг полет в края на 2019 г. Експерименталният тестов полет Project Sunrise измина около 11 060 мили за 19 часа и 19 минути нонстоп между Лондон и Сидни. Но тъй като на борда няма пътници, купили билети, той няма как да се брои.

TN064 е и най-дългият редовен вътрешен полет в света, защото пътува между Френска Полинезия - която е френска територия - и континентална Франция.

Air Tahiti Nui съобщи за CNN Travel, че самолетът е летял с "подсилен екипаж" от четирима пилоти и понеже не е бил пълен, е бил в състояние да измине цялото разстояние без презареждане с гориво.
Коментари: 0