Великобритания е европейската столица на "еднорозите"

През 2019 г. в страната 8 стартиращи компании са достигнали оценка от 1 милиард долара

Снимка: Unsplash
20:54 15.01.2020
Великобритания се превърна в европейска столица на "еднорозите", създавайки осем нови компании на стойност 1 милиард долара през 2019 г., според проучване, публикувано в сряда.

Това са два пъти повече еднорози отколкото в Германия и три пъти повече отколкото във Франция, като общият брой компании за над 1 милиард на Острова е 77, показва доклад, изготвен за правителството на Великобритания от бизнес мрежата Tech Nation и базата данни Dealroom, съобщава MarketWatch.

Сред новите "еднорози" е компанията за дигитални здравни услуги Babylon Health, която постигна статут на еднорог през август 2019 г., след като събра 550 милиона долара свежи инвестиции, оценяващи компанията на повече от 2 милиарда долара.

Друг "еднорог" - компанията за обработка на плащания Checkout.com - събра 230 милиона долара през май 2019 г. в най-големия кръг в Европа от Fintech Series A.

Джулия Хокинс, партньор на базирания в Лондон фонд за рисков капитал LocalGlobe, заяви, че амбициозните предприемачи вече не трябва да напускат континента и да се отправят към САЩ, за да създадат компанията на мечтите си.

„Ангажиментът на Обединеното кралство към науката, научните изследвания и технологиите направи огромен напредък през 2019 г. и сме развълнувани от ползите, които тепърва предстоят, тъй като развиваме глобален авторитет в областта на изкуствения интелект и дълбоките технологии“, коментира тя.

Други стартиращи компании, съставляящи списъка, включват Trainline, която листна над 56% от бизнеса си на лондонската фондова борса през юни 2019 г., оценявайки платформата за билети на почти 1,7 милиарда паунда. Акциите, които бяха на цена 350 пенса всяка, се търгуваха на 467 пенса в сряда в Лондон.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компании | еднорози | стартъпи Великобритания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини