Властите в САЩ ще привикат Зукърбърг за показания

По разследване за незаконни монополни практики

Снимка: БТА
17:44 18.07.2020
Американската Федерална търговска комисия (FTC) обмисля да вземе клетвени показания от висшите ръководители на Facebook Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг като част от проучването си дали компанията е участвала в незаконни монополни практики, съобщава Wall Street Journal. 

Изданието се позовава на думите на свой източник, запознат с въпроса. По негови думи двамата директори са притеснени от тази възможност. 

„Очакваме с нетърпение да споделим нашите виждания за конкурентния пейзаж, заедно с други технологични лидери, по време на изслушването в Конгреса този месец, като също така ще покажем на правоприлагащите органи, че нашата иновация предоставя повече възможности за потребителите“, заяви говорител на Facebook пред Reuters.

FTC отказа да коментирa. 

Дебатът за пазарната мощ и задушаването на конкуренция от страна на технологичните гиганти се задълбочава все повече през последните години. Той е актуален както в традиционно по-консервативния Европейски съюз, така обаче и в иначе по-либералните към бизнеса Съединени щати. На фона на предстоящите избори за нов президент там се обръща все по-голямо внимание на проблема, включително се чуват и призиви за раздробяването на могъщите корпорации. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | facebook | Марк Зукърбърг | монополно положение | показания | FTC