Евролидери на кръстопът: Между компромиса на Мишел и нов „застой“

Шарл Мишел предложи преосмисляне на спасителния финансов пакет и орязване на някои европрограми

Евролидери на кръстопът: Между компромиса на Мишел и нов „застой“

Снимка: БТА

356 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Преговорите между евролидерите за спасителния финансов пакет от 750 млрд. евро на Блока продължава втори ден и въпреки направените компромисни предложения дебатите, изглежда, все още са далеч от развръзка. Премиерите и президентите на държавите членки засега не успяват да преодолеят различията си, пише Euronews. 

След вчерашния неуспех, в събота сутрин лидерите се събраха отново около масата за преговори. Два часа по-късно пристъпиха към фазата на консултации, при която е характерно събирането на малки групи. 

Надежда за излизане от задънената улица даде компромисното предложение на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Това, което в началото бе разпознато като добър знак за продължаване на преговорите, се превърна в друга безизходица. 

Италианският премиер Джузепе Конте коментира във Facebook, че разговорите са „в застой“. Той добави, че трябва да се постигне баланс и че отговорът на кризата трябва да бъде „бърз и стабилен“.

Компромисът на Мишел 

Той предлага сумата, предвидена за безвъзмездни субсидии във фонда за възстановяване, да бъде намалена с 50 млрд. евро, като парите бъдат прехвърлени към сумата, предвидена за заеми. Това означава съотношението безвъзмездни средства/заеми във възстановителния фонд, което сега е 500/250 млрд. евро, да се промени на 450/300 млрд. евро. 

Мишел предлага и сериозно орязване на парите по Общата селскостопанска политика в следващия седемгодишен бюджет, както и на фондовете по програмата за изследвания и иновации InvestEU – от 30.3 млрд. евро на 11.5 млрд., както и на „Хоризонт Европа“ с 2 млрд. евро, което разбуни духовете в научните среди. 

„Пестеливата четворка“ срещу Изтока и Юга 

По-бедните източни членки и силно ударените от коронакризата южни държави – по-специално Италия и Испания – подкрепят настоящото предложение за разпределение на средствата. 

На фронтовата линия срещу тях е т.н. „пестелива четворка“ – Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия. Тези държави предпочитат орязване на частта за безвъзмездни средства, тъй като се боят от споделяне на по-голям общ дълг с по-неплатежоспособни страни. 

Напрежението между двата фронта ескалира още снощи. Основно действащо лице за нажежаване на градусите се оказа премиерът на Нидерландия Марк Рюте. Твърдата му позиция дори провокира българския министър-председател Бойко Борисов да го обвини, че иска да е „полицаят на Европа“. Размяната на остри реплики помежду им попадна на страниците на Financial Times, а днес Министерски съвет и самият Борисов, чрез профила си във Facebook, разпространиха общата му снимка с Рюте, която българският премиер коментира в социалната мрежа с думите „Пълен синхрон“. 

Подкрепи Economic.bg