Новата банкнота от 20 лева влезе в обращение

Тя е с редица нови защитни елементи

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
11:08 20.03.2020

От 20 март влиза в обращение новата по-защитена банкнота от 20 лева. Тя е третата от новата серия банкноти, представени от Българската народна банка (БНБ).

Дизайнът и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите от 20 лева от старите серии. Въведени са обаче редица нови защити.

Сред тях е допълнителен знак за незрящи граждани, който се състои от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Друга нова защита е холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на орел и лъв; цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов; стилизирано изображение на орден „За храброст“; изображения на „изправен коронован лъв“ с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото „20“.

Банкнотата има осигурителна нишка, вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 20“ и с динамичен ефект „ветрило“, променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 20“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Тя разполага и с воден знак с висока резолюция, който може да се наблюдава при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисии 1999 г., 2007 г., както и възпоменателната банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите от 20 лева, емисия 2020 г., уточняват от БНБ.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БНБ | банкнота | обращение | защити | 20 лева

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини