Японското правителство иска хората да работят до 70 години

Засега се предприемат мерки за доброволно задържане на работниците, но в бъдеще вероятно ще стане задължително

14:14 05.02.2020
Японското правителство е одобрило законопроекти, които позволяват на предприятията да оставят служителите да работят до 70-годишна възраст. Страната се стреми да разшири работещото население, за да покрие нарастващите разходи за социално осигуряване на фона на бързото застаряване на населението, пише Japan Times.

Въпреки че разпоредбите им не са задължителни, законопроектите призовават компаниите да изберат един от пет варианта, включително повишаване на възрастта за пенсиониране, премахването ѝ или разрешаване на служителите да работят извън възрастовата граница.

Другите две възможности са компаниите да възлагат някои операции на пенсионери, които започват собствен бизнес или остават на свободна практика, или да им възлагат филантропски проекти, управлявани от фирмите.

Правителството планира да внесе законопроектите - засягащи шест закона - на продължаващата сесия на парламента, и се надява да влязат в сила от април 2021 г. В бъдеще правителството планира да направи задължително фирмите да оставят служителите да работят до 70 години, ако искат.

Тъй като е по-вероятно да получат наранявания на работното място, има някои предизвикателства, свързани с продължаването на заетостта на възрастните работници. Въпреки че правителството евентуално ще направи пенсионирането на 70 години задължително в бъдеще, то трябва да проведе достатъчно обсъждания.

Правителството също така планира да намали обезщетенията за работници на възраст от 60 до 64 години, които са предназначени и така да компенсират заплатите, които драстично намаляват, когато навършат 60 години.

Заради застаряващото население Япония се нуждае от повече работници, за да издържи високите си разходи за социално осигуряване. Според данни на правителството един от трима души в Япония се очаква да е на 65 или повече години през 2025 г.

Този ход се разглежда като една възможна мярка за борба със сериозната криза на пазара на труда, по отношение на която правителството също въведе редица стъпки за компенсиране на недостига на работна ръка, като например привличане на повече чуждестранни работници и насърчаване на участието на жените в пазара на труда.

Все пак се очаква Япония да се сблъска с недостиг от 6.44 млн. работници през 2030 г., според оценката на Chuo University и Persol Research and Consulting.

Сред 66.6 милиона работници на възраст 15 или повече години миналата година 8.62 милиона, или 13 процента, са били на 65 или повече години, посочва правителството.

Въпреки че увеличава възможностите за заетост за възрастни хора, правителството не обмисля повишаване на началната възраст за получаване на пенсия, посочват източниците.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Япония | работа | население | застаряване | пенсионна възраст

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини