Лекари и фармацевти напуснаха заседание при президента

Представителите на съсловните асоциации обясниха, че не са имали възможност да изложат идеите си

15:33 19.09.2012

Лекари, зъболекари и фармацевти напуснаха заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики, който бе свикан в президентството, за да бъдат обсъдени приоритетите в здравеопазването.
От браншовите организации обясниха тръгването си от заседанието с това, че не са получили възможност да изложат идеите си.

При откриването на заседанието президентът Росен Плевнелиев заяви, че здравната реформа е условие за отпускането на европари за сектора през периода 2014-2020 година. Той призна, че през последните 10 години българската здравна система е сред най-нереформираните. "Ако искаме отново да получим поне 300 млн. лв., спокойно биха могли да бъдат и 500 млн. лв., чрез структурните и кохезионни фондове, трябва да свършим 2 основни неща. Първо, да знаем къде точно ще насочим тези пари и да направим устойчива дългосрочна концепция. Според мен има голям смисъл те да се насочат към създаването на адекватна и ефективна Спешна помощ в България, която покрива цялата страна, и в създаването на електронно здравеопазване", коментира Плевнелиев, цитиран от БНР.

Съсловните организации обаче се почувстваха изолирани от дискусията. "Явно е проявено неуважение към редовите лекари, зъболекари, фармацевти в България. Не обвинявам президента, но трябва сериозно институцията Президентство да поработи върху своя протокол. Не може съсловните организации, които са основен партньор на държавата в реализиране на здравните политики, да бъдат оставени на последно място, ако остане време да кажат нещо", заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Той подчерта, че целта на лекарския съюз и другите асоциации е била да разсеят митовете, които се носят в България колко много пари се отделят за здравеопазване и как те ежегодно нарастват." Под 4% от БВП няма страна в Европа, която да заделя за здравеопазване, освен България. Другият мит е за броя хоспитализации - непрекъснато нарастващи. Проблем номер едно на страната са кадрите", обясни Райчинов.

"Никога досега не сме имали случаи браншова организация да напусне преди края на заседанието. Съжалявам!", бе коментарът на президента.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: здравеопазване | лекари | фармацевти | Росен Плевнелиев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини