Противопоставяне

Бизнесът в САЩ е против нови санкции на Обама към Русия

Ударът по рублата ще се отрази негативно на американския износ, алармират водещите работодатели

Две водещи американски работодателски организации се готвят публично да излязат срещу президента на САЩ Барак Обама заради евентуалното въвеждане на нови санкции срещу Русия. Това пише кореспондентът на агенция Bloomberg Майк Дорнинг.

Търговската камара на САЩ и Националната асоциация на промишленици планират утре, 26 юни, да публикуват във вестниците The New York Times, The Wall Street Journal и The Washington Post своето открито писмо, за което вече е купено и рекламно място в трите най-авторитетни издания.

Писмото им ще съдържа предупреждение, че нови санкции срещу Руската федерация могат да се отразят негативно върху американски работници и предприемачи. „Единственият резултат от допълнителните санкции ще стане изтласкването на американските компании от чуждестранните пазари и отстъпването от търговските възможности в полза на други държави”, пише в обръщението.

В текста на шефовете на двете бизнес организации Джей Тимънс и Томас Донахю (на снимката), президентът Обама не се споменава изрично. Авторите обаче споменават „длъжностните лица” на САЩ. Тимънс и Донохю обаче правят паралел между санкциите срещу Москва и въведеното навремето от президента Джими Картър непопулярно ембарго върху доставките на зърно в Съветския съюз, което след това е отменено от Роналд Рейгън.

Служител на Търговската камара, пожелал анонимност, признава пред автора на Bloomberg, че дори санкции „срещу ограничен брой на руски банки ще влошат пазарите за износ за американските компании, забавяйки руската икономика и вдигайки цената на американски стоки заради намалената покупателна способност на рублата".
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Русия | Барак Обама | индустрия | бизнес | санкции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини