Канадци купиха българската SiteKreator

Компанията предлага създаване и опериране на интернет страници

Снимка: sitekreator.com
10:20 20.06.2014

Канадската интернет компания Hostopia е придобила българската система за създаване и опериране на сайтове SiteKreator, пише в днешния си брой в. Капитал Daily. Стойността на сделката все още не е оповестена.

SiteKreator е сред популярните платформи за интернет страници от типа "направи си сам" и е използвана за над 100 хил. сайта. С основаването си през 2006 г., фирмата се насочва към бизнес сегмента и има 10 хил. платени абонамента. Продуктът се предлага чрез 180 партньори в 36 държави по света, а офиси има в щата Калифорния и в София, където работят 17 души - основно инженери, дизайнери и поддръжка.

Създателят на компанията Ивайло Ленков посочва, че канадският купувач, който има около 800 хил. клиенти, е избрал SiteKreator заради добрата и лесна за използване технология. "Стотици хиляди действащи акаунти на Hostopia ще мигрират към нашата платформа", допълва той. Само в рамките на две седмици около 20 хил. са новите потребители на SiteKreator. Предприемачът се надява сделката да подобри маркетингът и популярността на системата.

Компанията е седмият стартъп на Ивайло Ленков, като по думите му - повечето проекти са се провалили. От 1999 г. инженерът живее в Силициевата долина, а сред успехите е участието му в софтуерната компания за облачни технологии 3Tera. Заедно с двама съдружници той развива фирмата, която е продадена през 2010 г. на CA Technologies за около 100 млн. щатски долара. Сделката за SiteKreator ще е далеч по-малка, но засега купувачът се въздържа от подробности. По неофициални данни годишните приходи на SiteKreator са около 1 млн. долара. Вестник Капитал посочва, че Ивайло Ленков е завършил информатика в Софийския университет. Още като ученик започва работа в Института по техническа кибернетика и роботика в БАН. Участва и в разработката на система за прогноза на времето към Института по космически изследвания.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: платформа | петролен танкер | антидопингови | Парсънс Грийн | Автомобилен салон София 2017 | Национална агенция за приходите