15 книги, които трябва да прочетете

Книгите определено имат силата да променят съдби

Бяла-бяла лехица
с черна-черна пшеница,
жънем я с очите,
мелим я с главите
и с погача богата
храним си душата.

Що е то?
Естествено книгата!


 Храна и приключение за едни, утеха и надежда за други, книгите определено имат силата да променят съдби. В някои от тях се крият дълбоки житейски мъдрости, чрез други просто ще преживеете вълнуващи приключения. Неоспорим факт е обаче, че от всяка книга, може да се извади добра поука. 

Слънчевото време, разцъфтелите се пъстри цветя и аромата на наближаващото море, са неща, които могат да пробудят поетичния дух във всеки човек. Естествено, че четенето на книги няма определен сезон или време, но прочита на интересна книга в парка или на брега на блестящото море, носи несравнимо удоволствие. 

След забавно и свежо проучване, което направихме в редакцията на Агенция Икономика, сме готови да ви споделим 15-те книги, които си струва да прочетете, според нас. Дали ще запълните времето, в което сте на път с тях, или ще им се насладите на тихо и спокойно място, няма никакво значение. Книгите си заслужават!

 
Малкият принц (Антоан дьо Сент-Екзюпери)

Поетичен разказ за смисъла на живота, любовта и себеоткриването и намирането на истинското щастие. Защото същественото е невидимо за очите, а истински се вижда само със сърцето.


Анна Каренина (Лев Толстой)

Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему.


Лидерът, който нямаше титла (Робин Шарма)

Успехът се създава чрез ежедневното спазване на няколко дребни дисциплини, които с времето се натрупват и произвеждат много по-големи постижения, отколкото си планирал. Толкова е лесно всеки ден да прилагаш тези дребни навици на успеха, че повечето хора не разбират колко голямо значение имат те. И затова не ги прилагат.


Това не е краят на книгите (Умберто Еко)

Задълбочените размисли на трима съвременни интелектуалци събрани в 384 страници, променят погледа ни върху книгата като предмет, четиво и съвременно чудо. Станете част от разговора им за миналото, настоящето и бъдещето на книгите от хартия.


Български хроники (Стефан Цанев)

За хората, които се интересуват от история,  книгите на Стефан Цанев представят по вълнуващ начин миналото на България. Авторът изрича и аргументира истини, които историците често не казват на глас, от страх да не събудят обществено вълнение. Четирите тома могат да ви накарат да преживеете всеки момент от историята на родината ни от самото й създаване през 681 г. до 2007 г.


Не пипай тази книга! (Ян ван Хелсинг)

Ян Ван Хелсинг е автор, който може да промени светогледа на всеки. Две негови книги бяха забранени и той е познат сред мнозина като „опасния германски автор“. Посланието, което носи „Не пипай тази книга!“ е просто – не я пипайте, защото след това наистина няма да е лесно да живеете по стария начин.


Кога Исус ще донесе свинските пържоли (Джордж Карлин)

Едно добро мото за живота: "Винаги се старай да не те убият."


Сидхарта  (Херман Хесе)

„Сидхарта“ е роман, разказващ за лъкатушния житейски път на всеки човек, докато прозре истината, че ние всички сме свързани и сме едно цяло. И най-важното – че светът е съвършен във всеки един миг. И както казва Сидхарта: „Да търсиш, значи да имаш цел. Но да намериш, значи че си свободен, разкрит, че нямаш никаква цел”. 


Мечо Пух (А.А. Милн)

Невероятни поучителни истории за приятелството и любимите хора, разказани от героите на Голямата гора. Кой каза, че детските книжки са само за деца?!


Приказки за размисъл (Хорхе Букай)

„Приказки за размисъл“ е сборник с кратки житейски истории и притчи, които показват различни страни на човешката природа, както и различни човешки слабости. Основни теми са любовта, омразата, приятелството, зависимостта от другите и невъзможността да живеем без тях. Авторът озадачава читателите с историите с неочакван край и ги провокира към размисъл и дълбоки прозрения.


Чингис (Кон Игълдън)

Темуджин, вторият син на хана на племето вълци, е едва единадесетгодишен, когато баща му умира при нападение. Семейството му е прогонено от племето и оставено без храна и подслон да умре от глад в суровите монголски степи. Животът грубо го запраща в света на възрастните, но Темуджин оцелява и се научава да се бори със заплахите на природата и хората. Събира около себе си други отритнати и създава ново племе. Именно през този най-тежък период му идва идеята за обединяване на враждуващите племена на сребърния народ. Един ден Темуджин ще стане Чингис хан, владетелят на тревното море.


Монахът, който продаде своето ферари (Робин Шарма)

"Монахът, който продаде своето ферари" е историята на Джулиан Мантъл, адвокат със звездна репутация, чийто небалансиран стил на живот е причина за почти фатален сърдечен удар в претъпканата съдебна зала. Физическият срив води до духовна криза и Джулиан е принуден да преразгледа живота си и да потърси отговор на най-важните въпроси.


Пипи Дългото чорапче (Астрид Линдгрен)

Забавен роман за това как да запазиш детското в себе си и да се отърсиш от скуката в света и правилата на възрастните.


Времената се менят  (Нора Робъртс)

Пътуването назад във времето винаги е било тема, която силно ни вълнува. Това е история за един талантлив астрофизик от XXIII век, който извършва пътуване назад във времето, за да открие брат си Кейлъб, попаднал в XX век след катастрофа в космически кораб.


Вера Мутафчиева (Летопис на смутното време)

В известен смисъл литературата е по-надежден документ за времето от академичните изследвания по история. Докато те по полувековен навик обслужват нечии политически каузи, персонални интереси, поръчани прогнози, в литературата узнаваме поне визията и искрените предпочитания на едного индивида. Той, естествено, не може да бъде обективен докрай, но ще не ще предоставя документ за своите преживявания и оценки относно къс действителност. Т.е. нищожен процент истина, но истинска.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: книги | подстанция Евмолпия | качествена журналистика | Сол Алварес | Канело | високоплатен | нагреваеми цигари | поскъпване на застраховката | най-тънкият телефон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини