България е поискала от Румъния спешна доставка на ток

Северната ни съседка е отказала, тъй като и там се очаква рекордно потребление

България е поискала спешна помощ от Румъния за доставка на електрическа енергия. Северната ни съседка обаче е отказала да помогне, тъй като и там се очаква рекордно потребление. Това бе заявено от румънския министър на енергетиката Флориан-Тома Петку. От Министерството на енергетиката коментираха пред Economic.bg, че страната ни действително в неделя е поискала помощ от северната ни съседка за доставките на ток. „България много пъти е искала помощ за доставки на ток от Румъния и в това няма нищо нередно”, добавиха от ведомството.

"Като се има предвид деликатната ситуация пред която е изправена Румъния, не бихме могли да предположим доставките и им казах,е, че не можем да помогне. Преди два дни Унгария реши да прекрати износа на газ за краткосрочно", каза Петку. По думите му потреблението на електроенергия ще надхвърли обема от 9.500 мегавата дневно.

Министърът на енергетиката очаква исторически висока консумация на газ в страната заради ниските температури. Потреблението на газ може да достигне 74 млн. куб. м. дневно, а досега достиганият максимум е бил 71.2 млн. куб. м. газ. Според министъра 26 млн. куб. м ще бъдат доставени от резерви, 28 млн. куб. метра от ток и 16 млн. куб. м от внос. Той посочи, че нуждите на енергия ще бъдат изпълнени през следващите дни, въпреки оранжевия код за измръзване в 36 окръга.

Междувременно борсовата цена на електроенергията в България се повиши неколкократно спрямо миналата седмица, като отбеляза абсолютен рекорд на свободната търговия от 341.93 лв. за мегаватчас. По тази стойност днес по обед ще бъдат доставени 150 мегаватчаса, става ясно от отчет на Българската независима енергийна борса.

Студеното време в последните дни повиши потреблението на електроенергия в България и в системата бяха включени т.нар. "студени резерви". Не работят само два блока на ТЕЦ "Бобов дол", тъй като са замръзнали въглищата в складовете на централата, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Товарът в системата в пиковите часове в последната седмица надхвърля 7 хил. мегавата, сочат още данните на оператора. Тази вечер (10 януари) очакванията са за върхово потребление и товар от над 7.7 хил. мегавата около 19 часа, когато е традиционно най-високото потребление в страната.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | газ | ток | помощ | енергия | Румъния | доставки | SP

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини