Франция и Германия превръщат ЕС в мегадържава

Тя ще има собствена армия, спецслужби, полиция и данъчна система

16:28 27.06.2016

Германия и Франция са подготвили план за реформи в ЕС, който предвижда дълбока интеграция на страните членки на ЕС. Това съобщават полски медии, позовавайки се на копие от документа, подписан от външните министерства на Германия и Франция. За това информира и сайтът reddit.com, който цитира част от документа.

Според медиите в понеделник германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер възнамерява да предаде документа от 9 страници на колегите си от Вишеградската четворка на среща в Прага.

„Ако предложеният документ бъде реализиран, то вместо ЕС ще бъде създадена обща европейска държава, която ще зависи от най-силните на деня европейски играчи“, коментира телевизията.

Страните членки фактически няма да имат собствена армия, спецслужби, отделни наказателни кодекси, национална валута. Планира се създаване на общи силови структури, данъчна система и други.

Reddit пък публикува текста на документа, който обаче за момента не може да бъде потвърден. В него се казва, че решението на Великобритания да напусне ЕС ще засегне както страната, така и Съюза.

„Това провокира нова ситуация. Британският случай не е единиствен – той показва, че европейският проект за общо бъдеще среща все по-малко подкрепа в част от държавите членки“, пише в писмото.

В документа се казва още, че за да се предотврати „ерозията“ на европейския проект, ЕС трябва да се постарае повече да среща очакванията на гражданите си. „Германия и Франция остават твърдо убедени, че ЕС предоставя уникална възможност за постигането на свобода, просперитет с сигурност в Европа“, гласи той.

Нашите 2 народа споделят обща съдба и двете държави тръгват към по-силна интеграция, каним всички желаещи европейци да се присъединят към нас, казва се в изявлението. Една от първите стъпки ще бъде създаването на икономически и паричен съюз. Франция и Германия припомнят, че Европа е заплашена от тероризъм и други съвременни предизвикателства, затова общата работа на страните членки е необходима.  

„Във всички случаи ще запазим ЕС“, заричат се държавите основателки. „Предлагаме Европейски договор за сигурност, който да регулира всики въпроси, свързани с тази сфера“, пишат още те и предлагат разработването на глобална стратегия за сигурност и Европейска агенция за сигурност.

Европейският съвет пък ще се превръща в Европейски съвет по сигурността веднъж годишно. В него ще участват външните министри, министрите на отбраната и на вътрешните работи на държавите членки. Документът е озаглавен „Силна Европа в свят на несигурност“ и е подписан от външните министри на Франция и Германия Жан-Марк Еро и Франк-Валтер Щайнмайер.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: армия | ЕС | Германия | Франция | сигурност | полиция | Николай Денков | индустриални имоти | плаж Кабакум-централен | Bacardi | кредитор на БДЖ | американски гиганти | Digital Panacea

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини