Над 11 млн. лв. обезщетения на съкратените 4500 учители

2,3 млн. лв струват пособията, необходими за новия предмет „Човекът и природата“

18:47 08.08.2016

11,1 млн. лв. ще струва на бюджета на Министерство на образованието и науката съкращаването на 4500 учители. Това става ясно от проект за постановление, което правителството ще разгледа, съобщава БГНЕС. Вносител на документа е вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева.

Проектът на постановление предвижда правителството да одобри допълнителни трансфери в размер на 14,1 млн. лв., които ще бъдат платени на общините за оптимизация на училищната мрежа. Парите са за сметка на бюджетна програма на МОН за 2016 г.

Най-голям дял от сумата е за оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелните общежития. С тях ще бъдат обезщетенията по Кодекса на труда за месеците май и юни т.г.

Към общините ще бъдат преведени и 2,3 млн. лв. за обезпечаване на училищата с уреди, прибори, пособия, стъклария, реактиви и други консумативи, необходими за провеждане на практически дейности по учебния предмет „Човекът и природата“ в V-и клас.

678 хил. лв. ще плати МОН за заместване на отсъстващи от работа учители в периода ноември 2015 г. – февруари 2016 г.

Заради пенсионирането и съкращаването на 4500 учители, миналата седмица от Агенцията по заетостта обявиха, че се търсят спешно 1400 учители, които да поемат образованието на учениците от 15 септември. Според анализи на МОН в следващите години трябва да бъдат пенсионирани общо 45 хил. учители. Интересът на кандидат-студенти и студенти към професията обаче е минимален.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансиране | Агенция по заетостта | обезщетения | учители | Министерски съвет | Меглена Кунева | съкращаване | Конго | провал на преговорите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини