Нов вирус нанесе тежък удар на Android

Той превръща смартфоните и таблетите в напълно подчинени устройства

21:35 27.06.2016

Нов зловреден софтуер, известен като Godless, причини масова зараза на смартфони, таблети и други устройства под управление на Android, алармира компанията за сигурност Trend Micro.

Данните сочат, че броят на заразените устройства вече приближава 1 милион по целия свят. Основната цел на Godless са смартфоните и таблетите с Android 5.1 Lollipop и по-ранни версии.

Устройствата с Android 6 също са в зоната на риска, но в по-малка степен, тъй като тази платформа все още е слабо популярна, а разработчикът на вируса иска максимално бързо да го разпространи. Потенциално застрашени от Godless са 90% от активните потребители на Android устройства в света, съобщава technews.bg

Godless се разпространява под формата на безобидни на пръв поглед приложения, вкл. за ускоряване на работата на устройствата. Вирусът може да се маскира и като програма, която превръща вградената светкавица във фенерче.

Потребителят може да се зарази с Godless не само от съмнителни онлайн магазини за приложения, но и от официалния каталог Google Play. Разбира се, Google знае за заплахата и извършва проверка на приложенията.

Троянецът превръща смартфона или таблета в напълно подчинено устройство, което дава пълен достъп на атакуващите, с активирани root-права. На практика, престъпниците могат да правят с устройството каквото си поискат – да пускат други зловредни приложения, да копират данни, вкл. финансови, и т.н.

В момента най-много са инфектираните Android устройства с Godless в Индия – близо половината (46%) от всички зарази са именно на потребители на смартфони и таблети в азиатската страна.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: вирус | Android | хартиен носител

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини