Създават най-големия морски резерват в Антарктика

В него риболовът ще бъде забранен за период от 35 години

12:51 28.10.2016
Най-големият морски резерват ще бъде създаден в Антарктическия океан. Той ще се простира на площ от 1,6 млн. кв. км и в него риболовът ще бъде забранен за срок от 35 години. Затова се договориха представители на 24 държави и Европейския съюз, предаде Reuters. 

Море Рос е голям залив на Южния океан в Антарктика и един от най-важните в света от екологична гледна точка океани. Той е дом на повече от 10 000 вида животни, включително пингвини, китове, морски птици и огромни сепии.

Решението за създаването на най-голямата водна защитена зона бе приветствано от експертите по водна среда по целия свят. Русия също най-после е дала своето съгласие, след като пет пъти блокира опитите за създаване на защитена зона. 

Море Рос е открито от Джеймс Кларк Рос през 1841 г. На запад от него е разположен остров Рос и намиращият се на него вулкан Еребус.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Антарктика | Britannia | бръснене

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини