Създават универсално зарядно за лаптопи

То ще е по-екологично, с по-дълъг живот и ще се използва за всякакви преносими устройства

21:10 15.10.2016

Международният съюз по телекомуникации одобри нов, екологичен стандарт за универсално зарядно за лаптопи и други преносими устройства. 

Новият стандарт предвижда подобряване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите на парникови газове. Очаква се той да доведе най-вече до значително намаляване на е-отпадъците.

Новият международен стандарт – официално известна като Препоръка ITU-T L.1002 “Външни универсални захранващи адаптерни решения за преносими ИКТ устройства” – е разработен от съюза чрез неговата експертна група за информационни и комуникационни технологии, околна среда и изменение на климата.

1 млн. тона външни захранващи устройства се произвеждат всяка година. Новият стандарт определя принципи за еко-проектиране на зарядните за лаптопи с цел намаляване на консумацията на енергия при липса на товар – с около 5 пъти.

Ако това намаление се умножи по броя на милионите такива зарядни устройства, които са в употреба, това значително ще намали емисиите на парникови газове, генерирани косвено от тези устройства.

Приложимостта на зарядните устройства към множество електронни устройства, наред с ефективното използване на суровините, значително ще увеличи техния жизнен цикъл. По този начин ще се намали обемът на електронните отпадъци, които се получават от повсеместното изхвърляне на стари и вече неприложими зарядни.

ITU-T L.1002 стъпва на стандартите, свързни с универсална зарядни устройства за преносими устройства като мобилни телефони (ITU-T L.1000) и стационарни устройства като XDSL модеми (ITU-T L.1001), приети за първи път от ITU членове съответно през 2009 г. и 2012 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: вредни емисии | AWS | иранско ядрено споразумение | жилища в САЩ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини