Агенция по храните откри фипронил и в български яйца

От БАБХ съветват потребителите, които са закупили от тези яйца да не ги консумират

Българския агенция по безопасност на храните (БАБХ) е открила положителна проба за наличие на фипронил в кокоши яйца от български производители. Това съобщи на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.  

Констатирано е съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвестпродукт“ ООД. Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили. Досега завишени норми на веществото бяха откривани само във внесени от чужбина продукти, предимно от Германия. 

Търговската верига „Лидл България” работи с един от доставчиците на яйцата с фипронил и незабавно е спряла продажба и ги е изтеглила от всичките си магазини в страната. „Изтеглени са абсолютно всички количества от консорциум „Агробизнес”, а не само партидните номера на продуктите, посочени в официално изявление на БАБХ по-късно днес”. Това съобщават в официално изявление от компанията.

„Лидл България вече предприе собствена проверка по случая с цел установяване на реалния риск, компанията заявява и своята готовност да окаже пълно съдействие на контролните органи по случая”. Веригата ще възстанови заплатените суми на клиентите си за върнати яйца, произведени от този доставчик. Компанията очаква официална информация от БАБХ и предписания за следващи действия.

До момента Агенция по безопасност на храните е извършила общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки. 

При извършените проверки на складовете и предприятията са проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. На бизнес операторите са дадени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. БАБХ връчи предписания да изследват произведените яйца за замърсяване с фипронил.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фирми | проверки | Агенция по храните | маркировка | фипронил | български яйца

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини