България подкрепя Черна гора за членство в ЕС

Двамата министри се договориха още да задълбочат връзките между двете държави в сферата на икономиката, туризма и отбраната

19:50 31.08.2017
Искам да Ви уверя, че няма да спестим усилия Черна гора да стане пълноправен член на Европейския съюз възможно най-скоро, след като е готова с всички нужни реформи. Това каза външният министър Екатерина Захариева след срещата с външния министър на Черна гора Сърджан Дарманович. Двамата разговаряха в Подгорица в рамките на двудневното посещение на българския първи дипломат в страната.

„Ние твърдо вярваме, че европейският проект – защото това е проект за мир, просперитет и стабилност, няма да бъде завършен, ако всички държави от Западните Балкани не се присъединят към Съюза, добави Захариева.

Визитата в Черна гора е част от Балканската обиколка на вицепремиера Захариева преди старта на Българското председателство на Съвета на ЕС, чийто основен външнополитически приоритет са Западните Балкани.

"Впечатлена съм от това колко бързо Черна гора напредва в процеса за присъединяване към ЕС. Искам да поздравя правителството Ви за намеренията да приключи преговорите по всички глави до 2019 г. и да ви уверя, че можете да разчитате на всяка подкрепа, за която имате нужда от нас", каза Захариева. Тя предложи на своя колега Дарманович експерти от черногорската държавна администрация да се обучават в София, а български специалисти да подпомогнат на място затварянето на преговорните глави.

Двамата министри се договориха още да задълбочат връзките между двете държави в сферата на икономиката, туризма и отбраната.

"От името на правителството и всички граждани на Черна гора искам да изкажа благодарност на Република България за оказаната помощ в гасенето на пожарите, които през лятото обхванаха страната“, каза министър Сърджан Дарманович. „Хеликоптерът, който ни изпратихте, бе първият тест на механизмите за съдействие при кризи в НАТО, откакто ни приеха в Алианса, и той проработи перфектно. Няма никога да забравим подкрепата за членство в НАТО“, добави той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Екатерина Захариева | Черна гора | Сърджан Дарманович

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини