Държавата ще осигурява ресурс за 5G мрежи

Новите телекомуникационни мрежи ще бъдат гръбнак на Европейския цифров пазар

18:57 18.07.2017

България ще работи за осигуряване на радиочестотен спектър за най-новото поколение телекомуникационна свързаност 5G. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусия в рамките на неформален Съвет на министрите на конкурентоспособността и телекомуникациите на Европейския съюз. Форумът се  провежда днес в Талин, Естония. Министрите подписаха и съвместна декларация под мотото „Осигуряване на 5G успех за Европа“.

Министър Московски подкрепи инициативата  за изграждане на напълно свързано общество с прилагане на новите технологии, основани на високоскоростни мрежи. „Изграждането и развитието на 5G свързаност във всички сектори на индустрията и в живота на обикновените хора ще допринесе за развитие на единния цифров пазар“, заяви още министър Ивайло Московски. 

По думите му, завършването на Европейския цифров пазар е основна цел за българското правителство, включително и за предстоящото Председателство на България на Съвета на Европейския съюз.

Министър Московски и неговите колеги изразиха общо мнение, че новите телекомуникационни мрежи ще бъдат гръбнак на Европейския цифров пазар. Към 2020 година се очаква да има 26 милиарда свързани устройства. 70 процента от хората ще имат смартфон. 

5G инфраструктурата осигурява свръх висока скорост на свързаност не само между индустриалния сектор в Европа, но и между отделните предмети от бита и градската среда. Тази свързаност е основата на електронно здравеопазване, енергиен мениджмънт и автономни автомобили.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Ивайло Московски | 5G | радиочестотен спектър

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини