"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия"

Анатолий Карпов, шахматист и депутат от руската Дума

"Ние в Русия знаем, че кирилицата идва от Византия."

Това каза шахматистът и депутат от руската Дума Анатолий Карпов по повод скандала около изказването на руския президент Владимир Путин, който обяви на 24 май, че славянската писменост идва от македонските земи. Карпов уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена. Припомняме, тогава руският държавен глава бе на посещение в Скопие, а изказването му предизвика много критични реакции в България.

Анатолий Карпов е в България по покана на партия „Атака”, а из страната го развежда  бившият главен секретар на МВР, а сега национален координатор на „Атака” Светлозар Лазаров.

Преди „Атака” имаха връзка с партията на Владимир Жириновски, но преди три години оглавих една делегация на руската дума и оттогава отношенията ни се развиха, коментира шахматистът.

Той обяви, че познава руският президент Владимир Путин, не би определил отношенията им като близки, но го подкрепя.

"Светът трябва да се обедини срещу международния тероризъм. Още малко и няма да можем да го спрем". коментира още Карпов.

Запитан дали Русия се намесва във вътрешните работи на други страни, включително на България, Карпов отрече. Той припомни най-новата руска история през 90-те години на миналия век. "Ние живеехме в заблуда, мислехме, че всички ще ни носят на ръце, но страната се разпадаше", каза Карпов. "Путин отново я обедини", изтъкна Анатолий Карпов.

„Русия е представяна като агресор, защото има свое мнение. Но за своята история, Русия е започвала война само срещу Турция, други войни са започвани от други срещу нас", каза Карпов.

Никакви покани не сме получавали за визита на Владимир Путин в България за честването на 140 години от Освобождението на България, каза още шахматистът-депутат.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | атака | кирилица | Владимир Путин | освобождение | визита | Анатолия Карпов | Византия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини