Лобираме за по-евтин роуминг на Западните Балкани

Това ще е приоритет в сектора по време на българското председателство на ЕС

Снимка: Pixabay
18:48 02.10.2017

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще даде възможност за приобщаването на Западните Балкани към европейските цифрови политики. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски по време на конференция, организирана от Американската търговска камара в България на тема „Европа – начело на дигиталната трансформация: Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018

По думите му, нашата страна ще популяризира инициативите за постепенното намаляване на надценките за роуминг услуги в страните от Западните Балкани; широколентов достъп за всички и високоскоростната трансгранична свързаност.

„Една от основните задачи на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е цифровият единен пазар като източник на растеж и конкурентоспособност“, каза още заместник-министърът. Сред важните решения, които предстои да бъдат взети, той посочи мащабната реформа на нормативната уредба за електронните съобщения, както и укрепването на доверието в цифровите услуги и тяхната сигурност.

Заместник-министър Димитър Геновски посочи, че законодателните промени ще създадат условия за набиране на необходимите инвестиции, преди всичко чрез пазара, за използването на мрежи с много голям капацитет и ултра бърз и сигурен интернет. 

„Те позволяват да предаваме и преработваме стотици пъти повече данни, което ще е свързано с революционни технологии като автоматизирано управлявани автомобили, иновативно здравеопазване, умни технологии в изграждането на инфраструктура в трудно достъпни участъци“, каза още заместник-министърът.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: тарифи | председателство | Западни Балкани | намаляване | роуминг | Димитър Геновски

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини