Новият ВСС отказа да изслуша конкурента на Георги Чолаков за ВАС

Беше отхвърлено и предложението за започване на изцяло нова процедура за избор на председател на ВАС

Новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да изслушва конкурента на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). На проведеното в четвъртък заседание на Пленума на ВСС предложението процедурата за избор на нов председател на ВАС да продължи с изслушването и на двамата кандидати – Георги Чолаков и Соня Янкулова – беше отхвърлено с 18 гласа „Против” и 7 „За”.

Отказът на новия ВСС да изслуша и двамата може да се разглежда като знак, че най-вероятно има мнозинство, което ще избере Чолаков.

В подкрепа на предложението да се открие изцяло нова процедура за избор на шеф на ВАС пък гласуваха само трима от членовете на ВСС, а 22-ма се обявиха „Против”.

На 4 октомври президентът Румен Радев върна кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Чолаков беше предложен от стария състав на ВСС в самия край на неговия мандат. Радев смята, че кандидатурата за председател на съда трябва да е направена от новия състав. „Новият ВСС е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото“, обясни тогава президентът.

Решението на Радев беше очаквано, тъй като дни по-рано той даде да се разбере, че очаква новият ВСС да потвърди кандидатурата, „което ще ѝ придаде нова легитимност“. За избора на председател на ВАС се изисква квалифицирано мнозинство от 17 гласа в 25-членния ВСС. Това означава, че решението за избора може да бъде блокирано от минимум 9 гласа против Чолаков.

Чолаков е семеен приятел на Георги Колев, бившият председател на ВАС. За кратко Чолаков е бил съдия в районните съдилища на Сливен и Котел, след което работи като адвокат и нотариус в Балчик. През 2012 г. се класира на единствената бройка за съдия във ВАС от външен конкурс. Почти веднага след встъпването му в длъжност е назначен от Колев за председател на Второ отделение на ВАС, където заменя Галина Солакова.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: президент | ВАС | ВСС | Румен Радев | председател | Георги Чолаков