Върховният съд на САЩ позволи мюсюлманската забрана на Тръмп

През октомври обаче предстои съдът да се произнесе дали въпросната заповед не противоречи на конституцията на страната

Върховният съд на САЩ позволи на президента Доналд Тръмп да въведе национална забрана на влизането на мигранти от шест държави с преобладаващо мюсюлманско население, пише Reuters.

Съдиите одобриха искане от администрацията на Тръмп да блокират федерално решение за обжалване, което, според американското Министерство на правосъдието, би позволило на около 24 хил. нови бежанци да влязат в САЩ.

Решението на Върховния съд представлява частична победа за американския държавен глава, тъй като съдът предстои през октомври да проведе ключово изслушване дали изпълнителната заповед на Тръмп не противоречи на конституцията. Въпросната заповед забрани на пътници от шест държави с преобладаващо мюсюлманско население да влизат в САЩ и също ограничи квотите за прием на бежанци.

Забраната, публикувана на 6 март, спря полетите за граждани от Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен за 90 дни и блокира приема на бежанци за 120 дни. Тръмп обясни, че изпълнителната заповед цели да предотврати терористични атаки и да позволи на правителството да въведе по-строги процедури за проверка. Забраната влезе в сила в края на юни след решение на Върховния съд, което намали тежестта на решенията от страна на по-нископоставени съдилища.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Доналд Тръмп | пътувания | президент | Вашингтон | Върховен съд | мюсюлманска забрана

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини