Захариева: Правата на българите на Острова трябва да бъдат гарантирани при Brexit

Вицепремиерът се срещна с британския държавен министър за Европа и Америка сър Алън Дънкан

10:40 14.07.2017

За страната ни е важно при преговорите за Brexit да бъдат гарантирани правата на близо 80-те хиляди български граждани, живеещи на Острова. Това заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и външен министър Екатерина Захариева по време на срещата си с британския държавен министър за Европа и Америка сър Алън Дънкан, който е на визита в София.

„Вие напускате Европейския съюз, но не и Европа. Разчитаме Обединеното кралство да продължи да е важен наш партньор в борбата с тероризма, в сигурността и търговско-икономическите отношения”, допълни Захариева, цитирана от пресцентъра на външно министерство.

Тя е заяви още, че е важно в преговорите Европейският съюз да остане единен и в тази връзка България изцяло се доверява на екипа на главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

„Вие сте много права – ние напускаме един клуб, но не и региона. Дори ще бъдем по-активни в сътрудничеството по сигурността и в областта на търговията”, каза сър Алън Дънкан. Той изтъкна, че без гражданите от другите европейски държави, трудещи се в Кралството, сектори като строителството и здравеопазването ще изпитат сериозен недостиг на работна ръка. Дънкан приветства големия интерес от страна на българските младежи към британските университети.

„Подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС върви в срок. Един от приоритетите ни са Балканите и се надяваме да помогнем за европейската перспектива на страните от региона”, заяви Екатерина Захариева. Тя благодари на британското правителство и за подкрепата за съдебната реформа и по-специално за двамата прокурори, които участваха миналата година в мисията на Службата за подкрепа на структурната реформа, която изготви независим анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България. Страната ни ще поиска още мисии за съдебната власт и ще продължи да разчита на помощ от Обединеното кралство. Вицепремиерът Захариева благодари и за британската подкрепа за влизането на страната ни в Шенген.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Екатерина Захариева | Brexit | външен министър | Алън Дънкан

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини