Boeing иска да придобие бразилския конкурент Embraer

Американската компания иска да спечели дял при малките самолети, пишат световните агенции

Американският производител на самолети Boeing и бразилският конкурент Embraer водят преговори за партньорство, потвърдиха вчера двете дружества. По информация на ДПА те преговарят за сливане. Американският финансов ежедневник "Уолстрийт джърнъл" пише, че Boeing е склонен да плати 3.7 млрд. долара, за да купи бразилската компания.

Двата производителя публикуваха лаконично съвместно комюнике, цитирано от Reuters, в което потвърждават, че "водят преговори за потенциално комбиниране", но не се споменава нищо за сливане.

Акциите на Embraer скочиха с над 20% в Ню Йорк и Сао Пауло и компанията приключи вчерашния ден с пазарна капитализация от 4.5 млрд. долара след изявлението. Тези на Boeing поевтиняха с 1%.

Евентуална сделка би осигурила на американската компания - най-големия производител на самолети в света - дял на пазара с по-малки самолети. Подобен ход предприе европейският конкурент Airbus, който придоби мажоритарен дял в пътническите самолети за средни разстояния CSeries на канадската компания Bombardier.

Embraer прави основно самолети с между 70 и 100 места в пътническия салон. Най-малките самолети на Boeing са със 130 места.

Двете дружества чакат одобрение от бразилското правителство, което има т.нар. златен дял в Embraer, който му дава правото да попречи на сливането. Правителствен източник каза за Reuters, че Бразилия ще подкрепи партньорство в строенето на пътнически самолети с Boeing, но ще блокира всякакъв опит за придобиване на Embraer.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: сливане | придобиване | Bombardier | Embraer

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини