Почти всяка Wi-Fi мрежа в света в момента е в опасност

Експерти са открили уязвимост в WPA2 протокола за сигурност, който се използва от най-голям брой рутери

Снимка: Pixabay
19:37 16.10.2017
Почти всяка Wi-Fi мрежа в света в момента е уязвима и може да бъде компрометирана от хакери, алармираха от правителството в САЩ. Според информацията е възникнал проблем с протокола WPA2, който следи за сигурността на домашните ни Wi-Fi мрежи. 

WPA2 се използва от всички рутери за интернет и неговата уязвимост практически означава, че всяка една мрежа по света е потенциално застрашена от злонамерени прониквания. Разбивайки този протокол, хакерите ще могат да следят целия онлайн трафик, който човек генерира, пише Independent. 

Изследователи по киберсигурност начело с експерта Мати Ванхоф са установили нова заплаха, назована като Key Reinstallation Attacks (KRACK). Тя може да се възползва от уязвима точка в WPA2 стандарта и от там да генерира ключ, чрез който да проникне в системата. Заради огромната популярност на протокола практически има опасност проблемът да се разпространи по целия свят. 

Опасността се крие в това, че проблемът е в самия протокол и в тази връзка повечето или всички имплементации на стандарта може да бъдат засегнати, обясняват експерти. 

WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) е най-популярният протокол за криптиране на безжични мрежи и се използва за удостоверяване на устройствата, които се свързват към мрежата. Този стандарт се появи преди около десетилетие, за да замени първоначалния WEP. Всеки, който използва рутер, за да захрани дома си с интернет, вероятно разчита именно на този най-нов и считан за най-добър стандарт. 

Фиксирането на проблема не дава яснота за това колко лесно или трудно би било едно такова нападение, нито как ще бъде задействано. За актуализации на системата, така че да остане тя  в безопасност, също все още не се говори. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Wi-Fi | хакерски атаки | киберсигурност | WPA2 | протокол за сигурност