Премиерът на Словакия подаде оставка заради убития журналист

Журналистът Ян Куциак разследвал предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта

13:58 15.03.2018

Словашкият президент Андрей Киска прие днес оставката на премиера Роберт Фицо, предаде AFP. Наред с това Киска се е съгласил с искането на Фицо следващият министър-председател да бъде номиниран от неговата социалдемократическа партия Smer („Посока”).

„Посока”, като най-голямата партия в управляващата коалиция, ще представи кандидат за премиерския пост. Президентът се съгласи", съобщи Бела Бугар, председателят на партията на унгарското етническо малцинство Most-Hid ("Мост"), по-малък коалиционен партньор на социалдемократите. Според Бугар ще бъдат сменени поне една трета от министрите.

Очаква се словашкият президент да направи изявление по-късно днес, каза негов говорител.

По-рано Киска поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в правителството, за да бъде сложен край на политическата криза в Словакия, предизвикана от убийството миналия месец на журналиста Ян Куциак и неговата годеница. Куциак разследвал предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.

Двама министри - на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на Куциак. Мадярич направи това по лични убеждения, а Калиняк - след като партията "Мост-Хид" поиска той да се оттегли от поста като условие за нейното оставане в управляващата коалиция.

Впоследствие, на фона на най-големите протести в Словакия след падането на комунизма, "Мост-Хид" обаче постави нови условия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: оставка | скандал | журналист | президент | Словакия | убийство | премиер | убит | Роберт Фицо

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини