Uber спира работа в Гърция

Компанията ще прецени дали може да се справи с новите регулации на страната относно споделеното пътуване

Компанията за споделено пътуване Uber спира услугата си в Гърция, след като страната одобри ново законодателство, което въвежда по-строги регулации в сектора, пише Reuters. Освен това компанията трябва да се разбере и с гръцките таксиметрови шофьори, които обвиниха платформата, че пречи на бизнеса им.

В официалното съобщение на услугата за споделено пътуване пише, че ще преценят какви ще са ефектите от новото законодателство и тогава може да възобновят нейната дейност. Uber ще преустанови работата си в Атина от следващия вторник, докато се „намери подходящо решение“.

Част от регулациите изискват всяко пътуване с Uber да започва и да приключва в определена партньорска централа или паркинг, нещо, което не присъства в метода на работа на платформата. Освен това ще бъде създаден и цифров регистър за всички услуги за споделено пътуване и техните пътници. Шофьорите във фирмата трябва да имат и сключени договори с компании за автомобили под наем или турагенции. 

Компанията започна работа в Европа през 2011 г. Заедно с нейния старт голяма част от местните власти и таксиметрови фирми се разгневиха, тъй като според тях Uber не спазва същите правила за застраховане, лиценз и безопасност. 

В Атина платформата стартира през 2015 г. и оттогава повече от 450 хил. души са използвали услугата през своя смартфон. Платформата в Атина предлага две услуги: UberX, който използва професионални лицензирани шофьори и UberTAXI, който използва таксиметрови шофьори.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | контрол | такси | регулации | Uber | законодателство | споделено пътуване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини