Започна приемът на първокласници в София

Тази година училищата в столицата ще приемат по нови правила

Кампанията за прием на първокласници в София започна днес. От тази година в училищата в столицата е се влиза по нови правила. Най-важният критерий за влизане в определено учебно заведение е адресът по местоживеене на майката. Тя трябва да е регистрирана в района на училището през последните три години.

Родителят ще трябва да удостовери постоянен адрес с официален документ. „Той ще се предоставя при записването на детето”, уточни Мария Минчева от Столичната община пред bTV.

Родители подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу принципа на уседналост за бъдещите първокласници. Решението на комисията ще стане ясно през май.

Отпада критерият месторабота на родителите. Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията.

Правилата, въведени от Министерството на образованието за прием в първи клас, важат за цялата страна. Напрежение обаче има в големите градове и най-вече в столицата. В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: прием на първокласници | прием в София

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини