Жителите на с. Джерман протестираха на главен път E-79

Вече пета година жителите на селото протестират срещу депо, което трябва да се изгради в местност над р. Джерман

Европейски път Е-79 през Джерман
Европейски път Е-79 през Джерман

Жителите на с. Джерман излязоха на протест срещу проект за изграждане на депо за битови отпадъци, пише БНТ. Протестиращите в продължение на 15 минути затвориха главен път E-79.

Вече пета година жителите на селото протестират срещу депото, което трябва да се изгради в местност над р. Джерман. Проектът предвижда в депото да се депортират отпадъци на шест общини от Кюстендилска област.

„Преместиха трасето на АМ "Струма", той трябваше да мине на същия терен, само заради това че терена е неустойчив, с висока опасност от силни динамични свлачищни процеси“, коментира Борислав Тасков, председател на сдружение „Бъдеще за Джерман“.

Местните хора продължават да защитават тезата, че избраният терен е неподходящ за изграждане на депо за битови отпадъци. Една част от земята е обработваема, а теренът е с денивелация 100 метра. В депото ще се преработва отпадъкът на 6 общини, Кюстендил, Дупница, Бобов Дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно.

За да получат божията помощ, джерманци издигнали параклис „Св. Константин и Елена“ на мястото, където трябва до юни тази година да започне изграждането на първата клетка от депото.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | отпадъци | село | депо | Джерман | главен път | E-79

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини