Големите щатски банки бойкотират нефтогазовата индустрия

Това се превръща в проблем на антимонополното законодателство, смята Wall Street Journal

Големите щатски банки бойкотират нефтогазовата индустрия

Снимка: Pixabay

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Под натиска на екологични организации най-големите американски банки бойкотират кредитирането на нефтогазовата индустрия, като ограничават достъпа на петролните компании до необходимите им заемни средства.

С това на практика поставят в риск милиони работни места, съобщава Wall Street Journal.

„Като правило банките се конкурират за кредитирането на корпоративни клиенти. Такава конкуренция гарантира, че най-достойните проекти ще получат достъп до финансов капитал, който ще използват за предоставянето на потребителите на продукти на достъпни цени. Обаче Citibank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Wells Fargo започнаха паралелно да предприемат действия, с които да ограничат ликвидността и капитала на енергийния сектор на Америка. В частност тези принципни конкуренти изведнъж обещаха да прекратят предоставянето на кредити за сондирането в Арктика и за добива на въглища“, пише Wall Street Journal. Авторитетното издание напомня, че най-голямата в света инвестиционна компания BlackRock обяви още през януари, че повече няма да инвестира в компании, които получават над 25% от приходите си от добива на въглища.

„Това обявление много прилича на предложение да се организира споразумение за бойкот срещу един критично важен сегмент от икономиката на САЩ. Федералната търговска комисия на САЩ смята, че такива предложения, дори и да останат без внимание, могат да нарушат федералното антимонополно законодателство“, коментира още Wall Street Journal. Изданието отбелязва, че когато финансовият сектор в САЩ ограничава достъпа на енергийния сектор до получаването на кредити, това го отдалечава от честната конкуренция на свободния пазар. Поради това „бойкотирането на енергийния сектор от страна на банките се превръща в проблем на антимонополното законодателство“, отбелязва изданието.

Коментари: 0