Началото на срещата в Брюксел донесе оптимизъм на пазарите

Цената на петрола обаче остана несигурна

Началото на срещата в Брюксел донесе оптимизъм на пазарите

Снимка: Pixabay

Американските индекси останаха почти непроменени в последния ден от седмицата, след приключването на волатилна сесия. 

Dow Jones спадна с 62 пункта, или 0.2%, за да затвори на ниво от 26 671. S&P 500 спечели 0.3% в петък и приключи сесията на 3 244. Nasdaq Composite успя да увеличи своята стойност с 0.3% и достигна ниво от 10 503. За седмицата, Dow Jones и S&P 500 успяха да се повишат, докато Nasdaq Composite приключи на червена територия, след като множество технологични гиганти изпитваха трудности през изминалата седмица, изчислява в дневния си бюлетин "Елана Трейдинг".

Netflix представи резултатите на компанията за второто тримесечие на фискалната 2020, които се разминаха с очакванията на множество анализатори. Разочарованието в приходите на компанията допринесе за спад в размер на 6% в цената на акциите. Facebook, Microsoft и Alphabet също се понижиха през изминалата седмица. Amazon успя да се понижи за първи път от 11 седмици насам, като спадна с над 7%. Броят на заразените от коронавирус в САЩ продължава да расте. Новите дневни случаи надвишиха 70 хиляди в три от седемте дни на изминалата седмица.  

В петък, европейските лидери се срещнаха в Брюксел, за да се опитат да достигнат споразумение по предложените 750 милиарда евро във връзка с подпомагането на регионите най-силно засегнати от пандемията. Немският индекс DAX се повиши с 45 пункта до 12 919, докато FTSE се покачи с 0.63% до 6 290. Ericcson надхвърли очакванията на анализаторите за приходите на компанията на гърба на големи маржове от продажбите на телекомуникационно оборудване.

Стойността на акциите се повиши с над 13%. Цената на петрола се понижи в петък на фона на несигурността в търсенето на гориво около пандемията. Фючърсните контракти на WTI и Brent се понижиха съответно с 0.39% и 0.53%. Златото от своя страна успя да се повиши в петък, което затвори шестата поредна седмица на печалби за ценния метал. Несигурността на пазарите около пандемията поддържа търсенето на сигурни инвестиционни решения като златото.

Акценти от деня

Индекс на производствени цени – Германия

Седмицата ще започне с данни за индекса на производствените цени в Германия. Индексът измерва промяната в цената на стоките, продавани от производителите, като очакванията на анализаторите са тя да скочи с 0.2% на месечна база.

Netflix Inc. – Дневна

След разминаването на очакванията на анализаторите и публикуваните данни за приходите на компанията, акциите успяха да се понижат рязко. Негативното движение обаче може да се окаже добра възможност за покупка на акциите като дълготрайна инвестиция, след като през последните 7 години приходите на компанията плавно се повишават.

EUR/USD – Дневна

Валутната двойка успя да пробие и да се задържи над 50 периодната експоненциална средна. Веднъж възходящото движение беше ограничено на нивото между 1.14 и 1.15, като цената отново достигна това ниво през изминалата седмица.

PALLADIUM – 4 часова

Цената на паладия се намира във възходящ тренд, като всеки опит за низходящо движение е ограничаван от 50 периодната пълзяща средна. Цената на ценния метал образува двоен връх, от което последва корекция на възходящия импулс. Очакваме цената да се понижи до зоната на подкрепа образувана от тренд линията, 50 SMA и психологическото ниво от 2 000, след което да продължи посоката на тренда.  

US 500 – Дневна

S&P 500 успя да осуети двете негативни движения през юни месец, като те бяха ограничени от 200 периодната пълзяща средна около психологическото ниво от 3 000. Стойността на индекса достигна нивото 3 224, но опитите за пробив над него бяха неуспешни. Ако индексът не успее да пробие това ниво, очакваме рязкото негативно движение от средата на юни да се повтори.

Коментари: 0