$1 трлн. ще загуби руският нефто и газодобив заради санкциите

Президентът на "Роснефт" вече се моли на правителството за $43 млрд. спешна държавна помощ

Взривен ефект

$1 трлн. ще загуби руският нефто и газодобив заради санкциите
224 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Санкциите на Запада срещу Руската федерация (РФ) може да означават, че енергийният й сектор няма да получи до 1 трлн. долара в идните години. Това показва анализ на американската Bank of America Merill Lynch, с който се сдоби руският вестник „Ведомости“ (издание на The Financial Times и The Wall Street Journal).

Oчаква се, че такъв ефект от санкциите ще има след 2018 г. Липсата на достъп до западните технологии може да доведе до намаляване на добива на нефт и газ. Традиционните находища за петрол и синьо гориво в Русия са разработени на около 90%, като поддържането нивото на добива в тези басейни изисква все по-модерни методи. Разработването на нови находища също е невъзможно без западното ноу-хау, което касае най-вече все още непокътнатите шистови залежи на Русия.

До 2030 г. обаче обемът на преките инвестиции в новите находища в РФ според Bank of America ще трябва да бъде 500 млрд. долара. Още 300 млрд. долара трябваше да дойдат от мултиплициране на тези инвестиции заради косвени дейности.

Очаква се нефтодобивът в РФ да се свива с 1,5% годишно. Тази година добивът трябва да достигне 10,1 млн. барела дневно. В зависимост от темповете на свиването на добива, бюджетните постъпления може да се свият с между 27 млрд. и 65 млрд. през следващите шест години, прогнозира Bank of America.

Една от основните „жертви“ ще е държавният монополист „Роснефт“, чиито запаси в арктическич шелф са за 35 млрд. барела нефтен еквивалент. Усвояването на шелфа би могло да увеличи капитализирането на компанията, но президентът й Игор Сечин оценява необходимите инвестиции в колосалните 500 млрд. долара. Ако компанията не получи достъп до западни технологии, то тя не може да разработва шелфа, заради което инвестиционната й атрактивност и капитализацията ще се свият.

Междувременно президентът на „Роснефт“ Игор Сечин, който в качеството си на бивш вицепремиер по енергетиката и съветник на президента Владимир Путин по енергийна политика, вече поиска от правителството помощ от 43 млрд. долара. Както е известно, лично „сивият кардинал“ на руския енергиен монопол е в черния списък на САЩ за санкционираните лица и „Ропснефт“ вече усеща загуби от тези мерки.  

Коментари: 0