БНБ: Лъжа е, че ще се разпродават активи на КТБ

Преди приключване на независимия подробен одит на активите, разпореждане с тях и решение за банката са невъзможни, посочват от институцията

БНБ: Лъжа е, че ще се разпродават активи на КТБ
152 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

 От пресцентъра на Българска народна банка (БНБ) заявиха за economic.bg, че твърденията на Протестна мрежа, че на днешно заседание Управителния съвет на централната банка ще даде разрешение квесторите да продават активи на Корпоративна търговска банка (КТБ), са лъжи.

БНБ няма заседание, а преди да приключи детайлния одит на активите на поставената под специален надзор банка, не е възможно разпореждане с тях. До 20 октомври трите външни одитори - Deloitte, Ernst & Young и AFA трябва да представят оценката си за качеството на портфейла на КТБ. Едва след това могат да започнат преговори с акционерите за оздравяването ѝ и то само, ако собствения капитал не е отрицателна величина.

От институцията обявиха, че нямат информация за разработване на оздравителен план от страна на Държавния резервен фонд на Оман, притежаващ около 30% от капитала на КТБ. В края на юли агенция Reuters, позовавайки се свои източници,  съобщи, че в рамките на три месеца Фондът ще инициира изготвянето на план за действие.

Докладът за състоянието на банката към 30 юни показа драстичен спад в събираемостта на вземанията. От БНБ потвърдиха, че квесторите са предприели всички възможности, които са на разположение на всяка една търговска банка, за да увеличат постъпленията от длъжниците. Води се и активен диалог с най-големите кредитополучатели.

 

 

Коментари: 0