10-те най-големи колекции на вино в света

Изданието Celebrity Networth представя най-големите колекционери на вино, които притежават редки екземпляри от различни реколти

4874 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Колекционирането на нещо много лесно да се превърне в мания. Колкото по-редки елементи, толкова по-добре.  Изящните вина могат да бъдат доста редки и да увеличават стойността си с течение на времето. Те могат да донесат милиони долари, а намирането на конкретни реколти може да се превърне в мания. Изданието Celebrity Networth класира 10-те най-големи винени колекции в света. 

10. Обри Маклендън – 2000 бутилки

Обри Маклендън е собственик на Chesapeake Energy Corporation през деня, и собственик на една много дълга колекция вина през останалото време. Колекцията му е разположена в над три винарски изби в различни държави. За него обаче няколко бутилки вино вероятно не означават кой знае какво, тъй като Обри притежава земя на стойност почти един милиард долара.

9. Чарли Тротър – 4000 бутилки

Славата на Чарли Тротър нараства още в началото на 80-те години. Неговият ресторант Charlie Trotter’s, който се намира в Чикаго, бе класиран сред 30-те най-добри ресторанта в света и остава популярен чак до затварянето му през 2012 г. Неговата колекция от вина е особено забележителна за бройката на бутилките, които притежава. В края на 2013 г. Чарли умира от инсулт.

8. Лесли Руд – 10 000 бутилки

Лесли Руд избира да се фокусира върху определена област, когато започва да колекционира вино. Той събира вина от региона Napa Valley. Работейки със сомелиерите Кели Уайт и Скот Бренър, Руд е натрупал много разнообразна колекция от вина от всяка област с лозя в района.

7. „Tour d’Argent“ – 15 000 бутилки

Популярният френски ресторант „Tour d’Argent“ се отличава със замайващо богата колекция вина. Специалните гости на ресторанта са поканени да пристигнат преди официалното работно време, за да прекарат няколко часа търсейки своята бутилка вино.

6. Тавия Хури – 65 000 бутилки

Брокер и строител от Сан Диего притежава 65 000 бутилки в дома си. Хури и неговата съпруга всяка година организират пищни партита и предлагат обширната си колекция вина. През 1997 г. двойката продава една четвърт от бутилките си.

5. Ресторант „Latour“ – 100 000 бутилки

Изумителната колекция на Джен Мулхивил се помещава в ресторант Latour в Ню Джърси. Той толкова сериозно подбира вината за колекцията си, че дори финансира оборудването за създаване на лаборатория за ядрено-магнитен резонанс в мазето на ресторанта. Благодарение на оборудването, той може да определи химическите компоненти и съдържанието на киселина във всяка една от своите реколти, без да се налага да отваря бутилката.

4. Бодега 1860 – 129 000 бутилки

Една много специална колекция от вина, която се намира в Испания и се слави с реколти от 1860 г. в колекцията.  Бутилките от тази епоха са доста редки.

3. „Graycliff Hotel“ – 250 000 бутилки

Бахамските острови са дом на третата по големина колекция на вина в света. „Graycliff Hotel“ е собственост на италианския ресторантьор Енрико Гарзаоли. Мазетата на хотела съдържат вина от цял свят, включително 12 000 бутилки от различни части на Италия.

2. „Bern’s Stekhouse“ – 500 000 бутилки

Тампа, Флорида е известна с хубавото време, нощния живот и Stekhousе Берн, която притежава втората по големина колекция от вина в света. Колекцията е толкова голяма, че наскоро служители на ресторанта неочаквано попаднали на редки вина. Те открили закътана в ъгъла бутилка Chateau Latour 1947 на стойност 30 000 щатски долара.

1.“Milestii Mici“ – 2 000 000 бутилки

Един град на вино под земята. Винарската изба Milestii Mici се намира в Молдова и е с дължина почти 155 мили под земята.

За да се стигне от една точка на винарната до друга, служителите използват колички за придвижване.

Вината са разделени на улици, които са кръстени на различни вина. Избата е призната в книгата за световни рекорди на Гинес.
Подкрепи Economic.bg