120 хил. лева глоба за доставчика на заразения боб за БЧК

Програмата "Благотворителност" на ЕС няма да бъде спряна заради случая, обясни земеделският министър

Фирмата, доставила 50-те тона заразезен боб на БЧК, ще получи глоба около 120 000 лева. Това стана ясно от думите на директора на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов. Огромното количество негодна за употреба храна беше открито в понеделник в складове на БЧК, като помощи, купени с евросредства от ЕС за бедните.

Днес от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обявиха, че фирмата „Фантастика 95” ще бъде санкционирана, като максималният размер на глобата е 10 000 лв. Отделно от това според клауза в договора с фирмата тя ще бъде глобена с около 120 000 лв.

По-рано собственикът на фирма "Фантастика 95" ЕТ Георги Цанков обясни, че неговата фирма не произвежда боба, а има ангажимент само за доставката и за пакетирането му. По думите му "Фантастика 95" е купила боба от софийската фирма Ес Ти трейд", след като той е бил внесен в България от Аржентина през пристанищата Солун и Варна. Според него в случая става въпрос за атака от конкурентна фирма.

Така или иначе, според договора с фирмата при установяване на негодна продукция се предвижда глоба в размер на 2% от общата сума по целия договор при първи случай и по 5% за всеки следващ случай, обясни директорът на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов. Договорът с „Фантастика 95” е на стойност 5.9 млн. лв., следователно глобата ще е около 120 000 лв., посочи Порожанов.

„Няма да има забавяне на кампанията „Храни за бедни” заради открития заразен боб и още на 5 ноември ще започне вторият етап от раздаването на останалата част от храните за социално слабите граждани”, заяви директорът на БАБХ Йордан Войнов. Той посочи, че лабораторните изследвания на агенцията потвърждават, че около 90 тона от общо 3020 тона боб са заразени с вредителя гъгрица. „По всяка вероятност заразата не е станала на територията на България, а бобът е внесен от Аржентина и Китай с вредителя”, заяви Войнов.

Програмата "Благотворителност" на Европейския съюз няма да бъде спряна и от 1 ноември раздаването на храна за социално слаби хора в България от втория транш ще продължи, обяви на извънреден брифинг министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Коментари: 0