13 млн. лв. ще струва връщането в клас на най-малките ученици

При успех на механизма и големите ученици ще се върнат в училище с регулярно тестване

След срещата с президента Румен Радев:

13 млн. лв. ще струва връщането в клас на най-малките ученици

Снимка: БТА

2255 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че са му нужни 13 млн. лв. за закупуване на „щадящи“ тестове за деца, с които да се определи на входовете на училищата дали те са заразени с COVID-19, или не. Определената сума ще стигне за един месец.

Така ще избегнем карантинирането на цели паралелки“, коментира здравният министър.

Въпросните тестове са бързи, но по-щадящи от обикновените антигенни тестове. Те ще са предназначени за учениците от 1. до 4. клас, а „ако видим, че този механизъм работи добре, ще продължим и с учениците от горните класове“, допълни Кацаров.

Решението за регулярното тестване на малките ученици дойде след срещата на няколко министри с президента Румен Радев в неделя.

Обществената поръчка за снабдяване с бързите тестове се очаква да бъде пусната още днес, като Кацаров се надява учениците да бъдат върнати в училище по тези правила още следващата седмица.

На учителите обаче ще им бъде нужен зелен сертификат, за да могат да преподават присъствено. Ако родителите отказват децата им да бъдат тествани, има възможност тези ученици да продължат обучението си онлайн.

Подкрепи Economic.bg