Руският съд забрани продажбата на 61 модела смартфони на Samsung

Решението е на първа инстанция и южнокорейската компания го обжалва, поради което доставките още не са спрени

Руският съд забрани продажбата на 61 модела смартфони на Samsung

Снимка: Twenty20

1764 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Samsung се озова насред разгорещена съдебна битка в Русия, свързана с нарушаването на патент за технология, използвана в услугата Samsung Pay в страната. Това доведе до забрана за внос и продажба на 61 модела смартфони на марката, работещи с платежното приложение.

Решението на първа инстанция на руските съдилища засяга някои от водещите телефони на компанията, включително сгъваемите Galaxy Z Fold3 и Z Flip3. Samsung обжалва решенията и затова все още няма действаща забрана за спиране на продажбите.

Обвинението гласи, че Samsung Pay нарушава патент на швейцарската компания за мобилни плащания Sqwin Sa. Тя твърди, че технологията на корейския гигант е базирана на нейната разплащателна система, регистрирана в Русия преди почти 8 години.

Проблемът датира от 2013 г., когато Виктор Гулченко подава патент за система за онлайн транзакции, която бе регистрирана през април 2019 г. и предоставена на Sqwin Sa. Приложението Samsung Pay беше представен през 2015 г. и влезе в Русия година по-късно.

Към днешна дата Samsung Pay се счита за третата най-използвана система за безконтактно плащане в Русия със 17% от транзакциите, изоставайки от Apple Pay (30%) и Google Pay (32%). Според правни експерти последните две услуги също могат да станат жертва на патента на Sqwin Sa.

Подкрепи Economic.bg