17-годишна изобрети ЕКГ за смартфон

Катрина Уонг е финалистка от второто годишно научно изложение на Google Science Fair

Снимка: Mashable

504 ~ 1 мин. четене

Катрина Уонг е 17-годишна гимназистка от Ню Джърси, но вече си е създала име в света на науката и технологиите. Девойката е финалистка от второто годишно научно изложение на Google Science Fair, благодарение на своето Bluetooth изобретение, което извършва сърдечен преглед от разстояние, съобщава Mashable.

Уонг спечели състезанието “Joe’s Big Idea” на националното радио в САЩ, въпреки второто си място в научното изложение. Ученичката направи така, че скоро милиони хора по света ще могат да проверяват състоянието на сърцето си с помощта на мобилен телефон.

Устройството, което е създадена, е като преносим електрокардиограф (ЕКГ апарат), който съставя електрокардиограма – изследване, правено безчет пъти всеки ден в болниците по света.

За проекта си Уонг е получила помощ от учителя си по физика в училище, който е обсъдил с нея много от аспектите на устройството, помагайки ѝ за инженерната работа по апарата, както и за програмирането с Java.

След месеци упорита работа момичето успява да довърши проекта си с Java приложение, благодарение на което на дисплея на телефона се показват сърдечните ритми, чийто сигнал е предаден чрез Bluetooth от преносимия ЕКГ апарат.

Подкрепи Economic.bg