18 български компании са сред най-големите в ЦИЕ

Бизнесът в региона поддържа сравнително устойчиво ниво на икономическо развитие, според данни на Coface CEE

18 български компании са сред най-големите в ЦИЕ

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

18 бългapcĸи компании са сред 500-те нaй-гoлeми ĸoмпaнии в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa, пoĸaзвa eжeгoднoтo пpoyчвaнe нa компанията за кредитно застраховане Соfасе, която изготвя своята класация CEE Top 500 на база пpиxoдите на дружествата. Според техните данни бизнесът в регионът на ЦИЕ поддържа сравнително устойчиво ниво на икономическо развитие през 2019 г.

Средният оборот на компаниите в класацията се е увеличил до 1.48 млрд. евро, което е увеличение с 6% спрямо предходната година.

„През 2019 г. по-голямата част от компаниите се възползваха от благоприятната икономическа среда, особено по-малките икономики, ориентирани предимно към износ“, заяви Деклан Дали, главен изпълнителен директор на Coface CEE.

Българските фирми в класацията са предимно в сектора на химическата промишленост, петрола, пластмаси и фармация, наред с финансови, информационни и телекомуникационни услуги.

Едно от най-добрите представяния е на "Aстра Биоплант" ЕООД. Компанията е производител на биодизелово гориво и прави „гигантски скок” в класацията, изкачвайки се със 155 позиции нагоре, достигайки 220 място – с увеличение в оборота от 61%.

"Аурубис България" е на 60-та позиция с чиста печалба 135.9 млн. евро за 2019 г.

"Лукойл България" е на 112-та позиция, като е отчела лек спад в класацията. Чистата печалба на компанията е 34.9 млн. евро.

"Сакса" е на 241-ва позиция, с чиста печалба за 2019 г. от 11.7 млн. евро, за разлика от предходната година, регистрирайки 8.7 млн. евро.

„Присъствието на български компании в класацията остава повече или по-малко непроменено, което не е изненадващо предвид представените сектори. Независимо от екстремната ситуация през 2020 г., не очаквахме драматични промени, тъй като тези бизнеси не бяха сред силно засегнатите. Ключов фактор за бъдещото развитие на компаниите както в страната, така и в региона, би било евентуалното преместване на някои високотехнологични производства от Китай в ЦИЕ“, заявява Пламен Димитров, управител на "Кофас България".

Водеща икономическа сила в класацията отново е Полша, която се нарежда на първото място както по брой компании, така и по общ оборот, като приходите на компаниите нарастват с 6.6%, достигайки 283.7 млрд. евро. Въпреки че броят на полските компании, включени в класацията, е намалял с 12, нейната индустриална структура остава най-диверсифицирана. Второ място заема Чехия с общо 78 компании и оборот от 115.4 млрд. евро (увеличение с 2,3%). Унгария се нарежда на трето място, а общият оборот на страната е нараснал с 6.3%.

На първите три места в Топ 500 се нареждат компаниите победителите от минали години - полският PKN Orlen, чешката Skoda Auto и мултинационалната петролна и газова компания MOL Унгария.

Коментари: 0