Дигиталната валута на Facebook може да стартира още през януари

Но в ограничен формат

Дигиталната валута на Facebook може да стартира още през януари

Снимка: Unsplash

Дългоочакваната дигитална валута Libra на Facebook може да стартира още през януари. Това казаха трима души, част от инициативата, цитирани от Financial Times. По техни думи проектът все пак ще бъде лансиран в ограничен формат спрямо първоначалната си визия.

По-рано Асоциация Libra бяха обяви, че иска да пусне дигитални версии на няколко валути, заедно с обща криптовалута. Първоначалният план беше да създаде една цифрова монета, подкрепена от кошница от валути. Сега тя се е трансформирала в идеята за валута, обвързана с американския долар. Останалите алтернативи ще бъдат пуснати по-късно, коментират източниците.

Точната дата на стартиране на Libra ще зависи получаването на одобрение за работа като платежна услуга. То трябва да дойде от швейцарския орган за надзор на финансовите пазари – Асоциация Libra е базирана в Женева. Според тримата източници на FT зелената светлина може да стане факт още през януари.

Амбициозният проект Libra бе официално представен през юни 2019 г. Идеята обаче срещна скептичния прием на световните регулатори, които не скриха опасенията от отключване на парична нестабилност. Една от тревогите е свързана с възможностите за пране на пари.

Заради тези проблеми, по-рано през 2020 г. Facebook заяви, че отлага плановете си за старт на Libra.

Коментари: 0