2-месечна данъчна амнистия обеща ГЕРБ

От партията обещават да запазят валутния борд до влизането на България в Еврозоната, както и плоския данък

76 ~ 3 мин. четене
Автор: Атанас Христов

За два месеца ГЕРБ ще отвори данъчен "прозорец", в който хората ще могат да си платят натрупаните стари данъци към държавата без лихвите. Амнистията обаче ще има срок на действие  - само за две години назад, или от началото на 2012 г. Тя е насочена предимно към малките и средни фирми, които заради кризата са задлъжнели и не могат да занулят дълговете си, защото лихвите по тези плащания са доста високи, обясни зам.-финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от kmeta.bg.

Той е един от авторите на предизборната програма на ГЕРБ. В писането на документа са участвали и бившите министри Делян Добрев, Ивайло Московски и Лиляна Павлова. Координатор на експертите е Томислав Дончев, който представи програмата. Председател на предизборния щаб пък традиционно е Цветан Цветанов, а председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков е човекът, който се грижи за социологията и медийните послания.

"В нашата програма ние не даваме само отговор на какво, а на значително по-важния въпрос - как", заяви Дончев. ГЕРБ гарантира запазването на валутния борд до влизането на България в Еврозоната, както и оставането на плоския данък. Една седмица ще е срокът, в който държавата ще връща ДДС-то на изрядните фирми.

Тъй като финансовата политика на партията цели балансиран бюджет, но и ръст на икономиката, особено внимание в нея се отделя на дребния бизнес. Административните срокове регулаторните режими ще се намалят наполовина, категорични са от ГЕРБ. Революционно е и обещанието, че администраяцията ще връща внесената такса, ако не спази срока на услугата. Електронното правителство беше приоритет и на кабинета "Борисов", очевидно обаче има доста препятствия, защото обещаният срок за старта е първите две години на следващото управление.

Срокът на майчинството остава 410 дни, но ще се възстанови месечното обезщетение равно на минималната работна заплата. "Грешка беше това, че заложихме само на строежа на ясли и детски градини, защото увеличаването на парите за майчинство и осигуряването на детски заведения трябва да вървят заедно", коментира Дончев. Владислав Горанов пък добави, че средства за увеличението може да се търси в пребаласирането на бюджета. В програмата е записано също, че ако партията спечели властта ще върне швейцарското правило за пансиите, което гласи, че те се индексират с инфлацията.

2500 младежи ще получат стимули за стартиране на собствен бизнес с държавни и европейски пари, пише още в програмата на ГЕРБ, която е над 200 страници.

По отношение на гражданското участие в управлението, от ГЕРБ обещават повече прозрачност и публичен електронен достъп до абсолютно всички договори с държавните структури. "Ние въведохме този принцип, но не успяхме да обхванем всички сфери", каза още Томислав Дончев.

В енергетиката ГЕРБ залага на енергийната ефективност и на удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", както и на строителството на VII блок в централата.

Борбата с битовата престъпност пък ще е приоритет в бъдещо управление на ГЕРБ. "Видеонаблюдението в малките населени места ще разреши много проблеми, защото дава модерни възможности, а същевременно ангажират по-малко полицаи за директна работа на терен", обясни Цветан Цветанов. Той подчрета, че този приоритет не отменя другия - борбата с тежката организирана престъпност и с корупцията на всички нива в обществото.

"Финансова стабилност и оживление в икономиката са основните принципи на упрението, ако гражданите ни гласуват доверие", коментира Дончев. Той подчерта, че партията подкрепя принципа, да не се вземат заеми. "Бюджет на дифицитите провали много държави, а ние успяхме да запазим финансовата стабилност", допълни той. Според ГЕРБ, тегленето на кредит е оправдано само за две сфери - образование и инфраструктура.

Подкрепи Economic.bg