20 дни по-късно: Планът "Орешарски" е представен

Мерките включват подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизиране на управлението

104 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Премиерът Пламен Орешарски най-после представи в Народното събрание идеите си за излизане от кризата - 20 дни след встъпване в длъжност. Така нареченият план "Орешарски" беше подложен на гласуване в пленарна зала и беше приет със 107 гласа "За". Мерките включват подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизиране на управлението.

Първата мярка е свързана с овладяването на ситуацията в енергетиката. Предвижда се нов модел за ценообразуването на тока, която трябва да доведе до поевтиняване с 5% от 1 юли, след законодателни промени. Срокът за изпълнение е 1 август. Моделът ще бъде представен на заседанието на ДКЕВР.

В мерките е записано и увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 лв. на 310 лв. от 1 юли чрез промяна на Закона за бюджета на ДОО до 30 юни.

Мерките предвиждат и увеличаване на еднократната помощ за първокласници, допълнителна подкрепа за семействата с малки деца от 1 юли. Размерът на еднократната целева помощ на ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, ще бъде увеличен от 150 лева на 250 лева. Срокът за това е до 30 юни.

Предвижда се разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Ще се постигне увеличение на индивидуалните проценти средно с 11,29% за всички целеви групи, като се постига номинално увеличение с 15 лева на границата, която дава право на целевата помощ. Промяната ще позволи още 60 000 души да получат помощите. В момента с това право се ползват около 210 000 лица и семейства. Срокът за това е до 30 юни.

Друга приета мярка е увеличаване на минималната работна заплата след съгласуване с Тристранния съвет със срок до 1 октомври.

Предстои изменение в Кодекса за социално осигуряване, свързани с въвеждане на швейцарското правило за индексации на пенсиите - до 30 октомври, в рамките на бюджетната процедура за 2014 г.

Според мерките ще бъде подготвен пакет от „Младежки инициативи" до 30 юни, промени в Закона за насърчаване на заетостта до 15 юли.

„Предвиждат се и редица мерки за демократизиране на управлението. Струва ми се, че на дневен ред още по-важен е въпросът за изработване на нов Изборен кодекс, така че страната да е подготвена в по-голяма степен за провеждане на избори за следващия парламента. Предвиждаме да разширим диалога с местната власт", каза Пламен Орешарски.

Подкрепи Economic.bg