МВФ прогнозира скорошен край на рецесията в Испания

"Перспективите пред страната обаче остават трудни”, подчерта фондът в доклада си за икономиката на страната

108 ~ 1 мин. четене

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че Испания може скоро да излезе от рецесията, но изрази притеснение от „недопустимото ниво” на безработицата в страната, съобщава Financial Times. „Има признаци, че икономическата рецесия може скоро да свърши, но перспективите пред страната остават трудни”, подчерта МВФ в доклада си за испанската икономика. Според МВФ темпото на структурните реформи е забавено и се нуждае от ускорение.

Фондът даде висока оценка на усилията, положени от испанското правителство през последната година за прочистване на банковата система на страната и прокарването на няколко успешни реформи на пазара на труда.

"Разходите за единица труд са намалели, а това подобрява конкурентоспособността. Износът се представя по-силно", се казва в доклада.

Според МВФ приоритет на испанското правителство трябва да бъде реформирането на законите за труд, така че за компаниите да бъде по-лесно да въвеждат системи за работа на смени, вместо да уволняват служители.

Икономиката на Испания все още се възстановява от катастрофата на пазара на недвижими имоти през 2008 г., която тласна страната към рецесия през 2011 г. Безработицата се покачва и вече е достигнала над 27%, изрази притеснението си МВФ.

Коментари: 0