Волфганг Духачек е отстранен след скандал с подкуп

Според обвиненията подуправителят на Централната банка на Австрия е съучаствал в договорите за печатане на банкноти чрез злоупотреба с доверие

96 ~ 1 мин. четене

Централната банка на Австрия е отстранила своя подуправител след като той е бил обвинен във връзки със скандала с подкуп. Волфганг Духачек, както и 8 други души, бяха обвинени от австрийската прокуратура в корупция, свързана със сключени с Азербайджан и Сирия договори за печатане на банкноти. Според обвиненията подуправителят на кредитора е съучаствал чрез злоупотреба с доверие и подкупи.

В кратко изявление, в Австрийската национална банка заяви, че работата на Духачек ще бъде спряна незабавно, и че Евалд Новотни, управител на банката, ще поеме отговорностите му временното.

Габриел Лански, който действа като адвокат Духачек, заяви, че не вярва, че има правно основание за спиране на работата на клиента му, но че Духачек ще очаква по-нататъшно решение относно бъдещето му в банката преди да реши как да реагира .

Според 18-месечно разследване между юни 2005 г и юни 2011 г. отделът за печатане на банкноти, а в някои случаи и отдела за сечене на монети, са одобрили споразумения за тези две дейности с Азербайджан и Сирия.

На висши служители от националните банки на Азербайджан и Сирия са били осигурени съответно 20 и 14% от обема на поръчките като отплата за възлагането на договорите, се казва в комюникето.

Подкупите не стрували нищо на двата отдела, тъй като било уредено парите да се печатат в рамките на поръчките, твърдят обвинителите. Така хората, направили поръчките, получили общо 14 млн. евро подкуп чрез чуждестранни банкови сметки на офшорни компании, допълват прокурорите.

Коментари: 0