10-те най-продавани газирани напитки в света през 2013 г.

За поредна година анализаторската компания в сферата на безалкохолната индустрия Beverage Digest обяви 10-те най-консумирани газирани напитка в света за 2013 г.

224 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Газираните напитки са лидери по потребление в световен мащаб. Потреблението им достига своя пик през 1998 г. в САЩ, когато всеки жител е изпивал средно по 240 литра газирани напитки годишно. За поредна година анализаторската компания в сферата на безалкохолната индустрия Beverage Digest обяви 10-те най-консумирани газирани напитка в света за 2013 г., предаде 10te.bg. По данни на компанията за първи път от десет години насам, консумацията на безалкохолни напитки в САЩ е по-ниска от тази на питейна вода.

1. Coca-Cola

Американският аптекар Джош Пембъртън измисля рецептата на Coca-Cola в края на 19-ти век в неговата дрогерия Кълъмбъс, Джорджия. Първоначално е патентована като лекарство, а днес е най-прочутата напитка в света я има в най-различни варианти - безкофеинова, диетична, кафе, лимон, череша, ванилия и други.

2. Diet Coke/ Coca-Cola Light

Диетичната кола излиза за първи път през 1982 г. По света има 12 нейни варианта – череша, лимон, ванилия, малина и други.

3. Pepsi

Напитката е създадена през 1893 г. от аптекаря Калеб Брадхам. Първоначално е излязла под името Brad’s Drink, а през август 1898 г. е преименувана на Pepsi-Cola. От 1961 г. се нарича само Pepsi.

4. Mountain Dew

За първи път напитката се появява през 1940г. Произвежда се от Pepsi-Co и има над 30 вида различни вкусове.

5. Dr. Pepper

Напитката се появява през 1885 г. Първоначално е презентирана като енергийна напитка, стимулираща мозъка. В САЩ се появява през 1904 г.

6. Sprite

Напитката излиза като конкурент на 7up на Pepsi. За първи път се появява на българския пазар през 1992 г.

7. Diet Pepsi

През 1964 г. компанията Pepsi представя първия диетичен вариант на напитката и изпреварва най-големия си конкурент Coca-Cola. Днес диетичното Pepsi съществува във варианти с ванилия, лимон, череша, лайм, без кофеин и други.

8. Diet Mountain Dew

Диетичната напитка се появява през 1988г. и е част от портфолиото на PepsiCo и е измислена от двама братя от Тенеси – Барни и Али Хартман през 1940 г. 

9. Fanta

Произведена е за 1-ви път в Германия по време на Втората Световна война. Компанията Coca-Cola откупува правата върху марката през 1960 г. По света съществуват около 70 варианта на напитката – портокал, лимон, ягода, маракуя, лимон, розов грейпфрут и други.

10. Diet Dr. Pepper


Марката създадена през 80-те години на XIX век от Чарлз Алдертън в Уако, Тексас. Диетичната напитка се появява през 1962г. Напитката е ориентирана към тинейджърите.

Подкрепи Economic.bg