Държавата поема част от осигуровките в частния сектор

Така работодателите ще бъдат стимулиране да наемат служители, обяви депутатът от КБ Янаки Стоилов

Снимка: БГНЕС

3668 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Работодателите ще бъдат стимулирани да наемат служители чрез поемане на част от средствата за осигуряване на наетите лица. Това каза на пресконференция заместник-председателят на "Коалиция за България" Янаки Стоилов. "Тези мерки могат да бъдат увеличавани в зависимост от продължителността, за която те ще осигуряват работа на наетите лица", заяви Стоилов.

Червеният депутат обяви и редица други мерки, които партията ще иска да прокара през своя мандат. Сред тях са определянето на минимално гарантиран размер на рентата, която трябва да получават дребните и средните собственици на земя, запазване на меморандума за проучване и добив на шистов газ чрез използване на метода на хидравличното разбиване, преразглеждане на данъка върху лихвите от депозити, увеличаване на майчинските и др.

"Тези законодателни инициативи произтичат и от програмните намерения, които обяви министър-председателят не е необходимо допълнително съгласуване на този етап. Това вероятно ще се наложи при доуточняване на съдържанието и въвеждането на тези мерки. Не виждам никъде разминаване и противоречие. Имаме пълното право да предлагаме тяхната реализация. Ще разчитаме на правителството в отделните сектори за съдействие и за допълнителни финансови разчети по тяхното осъществяване", подчерта Стоилов.

Той каза още, че се предвижда изменение на Закона за гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. "В тези средства да се включат и начислените, но неизплатени суми, за да могат хората да разчитат на средствата, които реално са заработили и които се полага да получат", посочи Янаки Стоилов.

Коментари: 0