2020 г. върна хотелиерския сектор в София години назад

Повече от половината хотели в столицата отчитат спад на приходите, но това не спира петзвездни брандове да отворят врати

2020 г. върна хотелиерския сектор в София години назад

Снимка: Pixabay

Около 60% от хотелиерите в София отчитат спад на приходите си от около 70% през първата половина на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година, показва проучване на консултантската компания за недвижими имоти Cushman & Wakefield Forton.

Данните са от допитване, проведено от Forton сред мениджъри на 4- и 5-звездни хотели с общо 1405 стаи, разположени в централни райони на София. То е направено от края на юни до средата на юли.

„Хотелският пазар в София е минавал през пикове и спадове, но никой от тях не е бил толкова рязък. Първата половина на 2020 г. върна сектора години назад заради спрените полети, липсата на туристически и бизнес пътувания, карантинния период и като цяло – слабата икономическа активност. Притеснителна е неяснотата около развитието на епидемията и последиците за бизнеса от евентуална втора вълна в близките месеци“, казва Пламен Бачев, партньор и мениджър „Консултиране, оценки и хотели“  във Forton.

Водещият фактор за спада е намалението на туристическите пътувания, следвано от бизнес пътуванията и на трето място – отмяната на конференции и събития. Ето защо според него в най-добра ситуация са малките хотели в града.

„В най-благоприятна ситуация са малките хотели в центъра на София, разчитащи на заетост основно от бизнес пътувания, докато в MICE (Срещи, стимули, конференции и изложби) сегмента възстановяването на активността ще е по-бавно“, казва Бачев.

На фона на отчетените загуби от бранша очакват приходите от 2019 г. да бъдат достигнати към втората половина на 2022 г

„Макар и бавно хотелският пазар в София показва признаци на възстановяване. За това говори и откриването на нов хотел с 400 стаи в петзвездния сегмент – Grand Hotel Millennium. През септември е планирано и отварянето на друг хотел във високия сегмент – Hyatt Regency, което също бе отложено заради епидемичната обстановка. Неяснотата около развитието на епидемията обаче остава, а с нея – и безпокойството около представянето на сектора в краткосрочен план“, уточнява Пламен Бачев.

Коментари: 0