2350 конски сили под един капак

Камионът в феноменална мощност ще се появи на култовото състезание Pikes Peak

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

2350 конски сили под един капак?! Звучи обещаващо. И вече е факт. Машината ще бъде демонстрирана от американския каскадьор Майк Райън по време на култовото състезание Pikes Peak, на което каскадьорът ще се престави с впечатляващия си камион с феноменалната мощност от 2350 конски сили.

Състезателният камион с огромна мощност се нарича Freightliner Cascadia и за тазгодишното издание на Pikes Peak е сериозно модернизиран, предава fakti. Машината е с маса почти 5 тона и разполага с двигател с два нагнетателя. Интегрирана е и специална система, впръскваща метанол и вода.

Каросерията е направена от стъклопласт и карбон, а мощният агрегат, който е работен обем от 14 литра, е разположен между двете оси. Моторът е снабден с механичен компресор и с турбо, а за доработката на агрегата помага инженерната фирма Gale Banks Engineering.

Най-голям интерес представлява технологията, вкарваща метанол в двигателя. Системите са две. Първата разполага с четири инжектора, които впръскват метанол в механичния нагнетател, като всеки от инжекторите може да подава по 37 литра смес на час, при това под налягане от 7 бара.

Втората се състои от шест инжектора, които впръскват директно във всмукателния тракт. Метанолът се смесва с вода в съотношение 50:50. Това значително подобрява мощността и повишава октановото число. От Gale Banks Engineering уверяват, че благодарение на тази нова технология мощността е нараснала с близо 400 коня.

Подкрепи Economic.bg